Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/u0874350/nuryapi.net/index.php on line 2
Kentsel Dönüşüm Nedir? Ne Amaçla ve Nasıl Uygulanır? - www.nuryapi.net

0216 463 1384

info@nuryapi.net

Kentsel Dönüşüm Nedir? Ne Amaçla ve Nasıl Uygulanır?

Kentsel dönüşümün asıl amaçladığı şey başta deprem olmak üzere, sel, heyelan, kaya düşmesi, çığ vb. doğal afet riski bulunan yapıların ve eski, yıpranmış ve hasarlı binaların yerine daha sağlıklı, dayanıklı binalar güvenli yaşam alanı sağlamak için yapılmaktadır. Bir yapının kentsel dönüşüme dâhil edilebilmesi için bulundukları yapının riskli olması gerekmektedir. Riskli olmayan bir durum harici ya da ekonomik vadini doldurmadan kentsel dönüşüme uyması mümkün değildir. Kentsel dönüşümü genel anlamda düşünülerek sadece büyük şehirlerde yapıldığı düşünülmektedir fakat bu durum yanlıştır her şehirde ihtiyaç halinde uygulanmaktadır. İstanbul dünya çapında en çok kentsel dönüşüme giren şehirdir. Yapısal olarak ciddi anlamda sıkıntılar olan İstanbul şu an metropol olarak değerlendirilmektedir.

Kentsel dönüşüm zorunluluğu olan yerlerde dönüştürülen yapıların sahiplerine dönüşüm süreci boyunca kira yardımı yapılması gerekmektedir, kira yardımı yapılmayan yapı sahipleri ise faizsiz krediler verilmektedir. Kentsel dönüşüme girecek yapıların geçeceği aşamalar aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

Risk analiz raporları hazırlanıp, onaylandıktan sonrasında tescil işlemi gerçekleştirilir. İtirazların kesinleşmesinden sonra 60 gün içinde evlerden çıkılması gerekmektedir.

Sahip olduğunuz parselinize imar durumu alınmaktadır.

Alınan imar durumuna göre yönetmeliğe uygun projeler çizilip kontrol edilir, BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) uygulaması yapılarak yapılacak olan yeni bina için önlemler arttırılır.

SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) onaylı uzmanlara değerleme raporu yaptırılmaktadır.

Kentsel dönüşüme girecek yapının içinde kiracı var ise kiracıya ve mal sahiplerine çıkmaları gerektiği bildirilir.

Aşamalardan bazıları bunlardır peki kentsel dönüşüme girecek yapılara devletin nasıl bir katkısı var. Bu katkıyı maddeler halinde inceleyelim.

Riski yüksek binalarda 18 ay, riskli alanlarda 48 aya kadar kira yardımı yapmaktadırlar.

Kentsel denetime girecek bina sahipleri damga vergisi muafiyetine sahiptir.

Kendi binasını kendi yenilemek isteyen mal sahipleri ise devletten 10 yıl vadeli kentsel dönüşüm kredisi kullanma imkânına sahiptir. Bütün bu haklardan yararlanabilmek için binanız riskli bina konumuna girmelidir, aynı zamanda kira alabilmek için ortak bir şekilde binanın boşaltılması gerekmektedir. Evinizi dönüştürürken hata yapmamak için bazı önemli hususlar vardır; Eğer çok riskli bina ve münferit olarak yapılacaksa, kesinlikle yetkili bir firma ile anlaşıp risk analiz raporu çıkarttırılmalıdır. Başka işlemlerde mutlaka kentsel dönüşüm, yani 6306 sayılı yasa hakkında deneyimli kurumsal firmalarla çalışılmalıdır. İnşaat yaptırılacak firmaların bu konuda çalışıp çalışmadıklarını kontrol edilmeli. Bu tarz inşaat yapmaları ve kurumsal firmalar olmaları oldukça önemlidir. Kentsel dönüşümü yapma amacımız var olan eski hasarlı veya risk analiz formlarında değeri oldukça düşük olan binalarımızı iyi bir işçilik ile daha sağlamlaştırıp kendimizi güvenceye almaktır. Unutmayın kentsel dönüşüm bir masraf değil ihtiyaçtır. Yapılarınızda her zarar gören kısımlar gözle görülür değildir ölçümlerinizi düzenli olarak yaptırmalısınız.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişim

© 2022 Tüm Hakları Nuryapı ve Seramik Malz. San. Tic. Ltd. Şti. Adına Saklıdır